Pierze

Poprzednie Następne 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 61 62 63 64 65 66 67 [68] 69 70 71 72 73 74

Czapla nadobna (Egretta garzetta)




Dodano: 2013.10.12 09:35

Wyświetleń: 512


Pisklęta opuszczają gniazdo po około 30 dniach. Rodzice karmią je płazami, wodnymi stawonogami, drobnymi ssakami, mięczakami, a nawet pisklętami innych gatunków ptaków. Pod nieobecność rodziców wychodzą z gniazda na pobliskie gałęzie i wracają dopiero gdy wrócą, są jeszcze wtedy słabo opierzone. Okres ten trwa 6 tygodni. Gdy na dobre opuszczą gniazdo przebywają jeszcze przez pewien czas w pobliżu rodziców w okolicy kolonii.
Czaple żerują w płytkich wodach stojących pokonując niekiedy 10-20 km dziennie. Łapią drobne zwierzęta wodne.
Gatunek chroniony.


Panel administracyjny.

Created by Paweł Nali Liszka.

Copyright © 2009-11 Wanda Kula, All Rights Reserved.