Pierze

Poprzednie Następne 1 2 3 4 5 6 7 [8] 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 61 62 63 64 65 66 67 68 69 70 71 72 73 74

Czapla biała /Ardea alba /




Dodano: 2012.12.25 22:22

Wyświetleń: 516


W okresie polęgowym, w południowej Polsce tworzy jesienią koncentracje liczące ponad 100 osobników. Bardzo nielicznie zimuje na południu kraju. Jest to największa czapla w Europie . Upierzenie całe białe, w kątach dzioba żółty nieopierzony fragment skóry. W szacie godowej dziób czarny, a nogi żółte; z barków wyrastają długie pióra ozdobne. Ptaki nielęgowe i młode mają dziób żółty, a nogi żółtobrązowe. Zamieszkuje duże obszary trzcin, jeziora, mokradła i bagna, starorzecza, stawy hodowlane. Gniazdo zakłada w trzcinach, w krzewach i na drzewach w postaci platformy z gałęzi, łodyg i liści, zwykle w koloniach. Maja tylko jeden lęg, składają 3-5 niebieskawych jaj. Pisklęta opuszczają gniazdo po 6 tygodniach. Zjada różne zwierzęta wodne: ryby , płazy, gady, skorupiaki i owady a także drobne zwierzęta lądowe. Łatwa do obserwowania, gdyż często żeruje w płytkiej wodzie na otwartej przestrzeni, a jej białe ubarwienie rzuca się w oczy z dużej odległości, niestety, ma też duży dystans ucieczki.


Panel administracyjny.

Created by Paweł Nali Liszka.

Copyright © 2009-11 Wanda Kula, All Rights Reserved.