Pierze

Poprzednie Następne 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 [61] 62 63 64 65 66 67 68 69 70 71 72 73 74

i dudkowa / Upupa epops/




Dodano: 2012.05.07 20:47

Wyświetleń: 602


Można go spotkać na całym niżowym obszarem kraju na skraju lasów, alejach drzew wzdłuż dróg i rowów w pobliżu terenów otwartych, na rozległych polanach leśnych i pastwiskach. Nieliczny ptak lęgowy . Gniazduje w dziupli wypróchniałych drzew /często są to wierzby/ lub w szczelinie budowli, bez wyściółki. Składa 5-7 szarawych lub oliwkowych jaj. Wysiadywanie trwa 18-20 dni. Młode opuszczają dziuplę po 24-27 dniach. Pokarmem dudków są duże owady (chrząszcze, muchy, pasikoniki , turkucie podjadki itp.) oraz ich larwy i poczwarki, a także dżdżownice .


Panel administracyjny.

Created by Paweł Nali Liszka.

Copyright © 2009-11 Wanda Kula, All Rights Reserved.