Pierze

Poprzednie Następne 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 [40] 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 61 62 63 64 65 66 67 68 69 70 71 72 73 74

Kawka wschodnia / Coloeus monedula soemmerringii/




Dodano: 2011.03.14 23:03

Wyświetleń: 596


Kawki wschodnie zwane rosyjskimi w Polsce pojawiają się zimą. Część z nich zostaje u nas na stałe i gniazduje. Od naszych rodzimych kawek różnią się tym, że mają na bokach szyi białe plamy, a szara barwa na głowie jest jaśniejsza. Młode ptaki głowę mają ciemniejszą - im starszy jest osobnik tym wyraźniej widać jaśniejsze boki głowy. Są ptakami towarzyskimi, zazwyczaj tworzą niewielkie stada. Zimą łączą się w większe stada, bardzo często z gawronami i razem z nimi śpią na tych samych drzewach. Cały rok zachowują więź partnerską i w lecącym stadzie łatwo można wyróżnić pary trzymające się blisko siebie. W stadach kawek panuje ścisła hierarchia. Dotyczy ona również łączenia się tych ptaków w pary. Samiec mający np. numer 10 w hierarchii stada kojarzy się z partnerką również zajmującą miejsce dziesiąte. W przypadku zmiany kolejności hierarchicznej kawek w strukturze stada zmianie ulegają również związki kawek. Przykładowo, jeżeli jeden z partnerów awansuje w stadzie, zawiera nowy związek z kawką, która poprzednio w strukturze stada znajdowała się od niego o jedną pozycję wyżej. Zamieszkują parki i miasta, czasem również ruiny, skały i obrzeża drzewostanów.


Panel administracyjny.

Created by Paweł Nali Liszka.

Copyright © 2009-11 Wanda Kula, All Rights Reserved.