Pierze

Poprzednie Następne 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 [36] 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 61 62 63 64 65 66 67 68 69 70 71 72 73 74

Modraszka, sikora modra /Parus caeruleus/ 1




Dodano: 2011.01.02 21:22

Wyświetleń: 658


Te niewielkie ptaki zamieszkują Europę poza jej północnymi i północno-wschodnimi obrzeżami, Azję Mniejszą, Iran i północną Afrykę. W większości miejsc, gdzie występują prowadzą życie osiadłe lub koczujące i tylko populacje z północnej i północno-wschodniej Europy regularnie migrują na południe (czasem ich przeloty mają charakter inwazji). W Polsce występują licznie. Szacuje się i zagęszczenie na 2-5 par na 10 ha. Większość populacji zimuje (zwłaszcza na zachodzie kraju), ale część osobników odlatuje do południowej Francji a na ich miejsce przybywają ptaki z Półwyspu Skandynawskiego. Przeloty w marcu-kwietniu i wrześniu-październiku. Mimo iż człowiek widzi modraszkę w niebiesko-żółtych barwach, to same ptaki widzą siebie inaczej. Samiec jest dla samicy jaskrawo ultrafioletowy. Pióra samicy odbijają dużo mniej ultrafioletu. Sikory widzą zarówno widzialny dla człowieka zakres fal elektromagnetycznych, jak i odcienie UV. Sikory modre są bardzo ruchliwe, zwinnie poruszają się skacząc pomiędzy cienkimi gałązkami zwisając głową w dół. Nie kryją się przed człowiekiem. Latają dość słabo. Gdy wędrują skupiają się w stada, które mogą liczyć do kilkuset osobników. W najchłodniejszych miesiącach roku można je spotkać w grupach mieszanych obok innych sikor, pełzaczy, kowalików, dzięciołów i mysikrólików - razem szukają pokarmu i ostrzegają się przed drapieżnikami.


Panel administracyjny.

Created by Paweł Nali Liszka.

Copyright © 2009-11 Wanda Kula, All Rights Reserved.