Pierze

Poprzednie Następne 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 [33] 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 61 62 63 64 65 66 67 68 69 70 71 72 73 74

Młody gąsiorek (dzierzba gąsiorek) (Lanius colluri




Dodano: 2010.09.20 21:11

Wyświetleń: 640


Nazwa rodzajowa Lanius po łacinie oznacza rzeźnika, natomiast nazwa gatunkowa collurio pochodzi z greki od słowa kollyrion, oznaczającego ptaka drapieżnego. Polska nazwa \\\"gąsiorek\\\" pochodzi od jego charakterystycznego głosu, tzw. gęgania. Wielkość pomiędzy kosem a wróblem domowym: długość ciała: 16-17 cm, rozpiętość skrzydeł: 24-27 cm, masa ciała: 28 g. Zasiedla obszar od zachodniej i północno-wschodniej Europy. Zimuje we wschodniej i południowej Afryce. Środowiskiem są nasłonecznione, otwarte tereny z ciernistymi krzewami a także wrzosowiska, torfowiska oraz wszelkie zarośla. Spotykany także na śródpolnych zadrzewieniach, pustkowiach, w zdziczałych ogrodach, nieużytkach i obrzeżach lasów. Gąsiorki zawsze siadają nieruchomo w pozycji wyprostowanej. Są ptakami dziennymi. Prowadzą skryty tryb życia, trudne do obserwacji. Często przesiadują na drutach, słupach lub wierzchołkach krzaków. Zdenerwowane kręcą i uderzają ogonem. Zjadają owady, nornice oraz drobne ptaki, często pisklęta oraz małe gady. Swojej zdobyczy szukają na ziemi albo czatują na nią. Mniejsze zdobycze zjadają od razu, większą nadziewają na ciernie krzewów lub kolce od drutu kolczastego. Dzięki temu łatwiej im przytrzymać zdobycz (mają słabe nogi), tworzą w ten sposób rodzaj zapasów na dni, w trakcie których nie upolują dostatecznie dużo zdobyczy.


Panel administracyjny.

Created by Paweł Nali Liszka.

Copyright © 2009-11 Wanda Kula, All Rights Reserved.