Pierze

Poprzednie Następne 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 [31] 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 61 62 63 64 65 66 67 68 69 70 71 72 73 74

Perkoz zausznik (Podiceps nigricollis)




Dodano: 2010.04.05 00:04

Wyświetleń: 599


Zausznik to częściowo wędrowny ptak wodny z rodziny perkozów, zamieszkujący Europę poza skrajami północnymi i zachodnimi. Od połowy XIX wieku stopniowo rozszerza swój zasięg w tym kierunku., oraz zachodnią część Ameryki od Kanady do Kolumbii, Afrykę oraz południową i południowo-wschodnią Azję wraz z Bliskim Wschodem. Przeloty marzec – kwiecień i sierpień – listopad. Polskie ptaki zimują w Europie zachodniej i basenie Morza Śródziemnego. Najbardziej towarzyski z perkozów, rzadko gnieździ się osobno. Pary tworzą się już na zimowisku. Ptaki razem też przylatują na przełomie marca i kwietnia by pozostać ze sobą aż do końca sezonu. W czasie toków wykazują charakterystyczne zachowanie: stoją wyprostowane na wodzie naprzeciw siebie, trzęsą głowami i pływają wokół siebie. Obce pary są przepędzane. Zamieszkuje małe zbiorniki wodne na bagnach oraz płytkie stawy i jeziora o bujnej roślinności zanurzonej i z obszarami roślinności wystającej ponad lustro wody. Nie kryje się. Niemal stale przebywa na wodzie, często na otwartej tafli. Na wodzie wypoczywa i śpi. Do lotu wzbija się z długiego rozbiegu po wodzie. Lata niechętnie, przed drapieżnikiem zwykle kryje się pod wodę. Na ląd właściwie nie wychodzi. Może zrobić zaledwie parę kroków zwykle na gnieździe. Gniazdo buduje na wodzie w strefie rzadkich trzcin lub innych roślin wodnych wystających ponad powierzchnię. Czasem można je spotkać w starorzeczach lub zabagnionych jeziorach.


Panel administracyjny.

Created by Paweł Nali Liszka.

Copyright © 2009-11 Wanda Kula, All Rights Reserved.