Pierze

Poprzednie Następne 1 [2] 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 61 62 63 64 65 66 67 68 69 70 71 72 73 74

Młode muchołówki szare/Muscicapa striata/




Dodano: 2009.08.27 22:31

Wyświetleń: 691


przywitały nas nad Wigrami . Jeździmy tam od 28 lat, ale jeszcze tak sympatycznego przywitania nie mieliśmy.
To największe z europejskich muchołówek. Polując na owady, przesiadują w punkcie obserwacyjnym, tzw. czatowni, w charakterystycznej wyprostowanej pozycji. Często dygają strzepując skrzydłami i ogonem. Zwykle ptak ma kilka ulubionych miejsc, wśród których są bezlistne gałązki, płoty, paliki itp.Wędrowne. U nas od IV do IX. W przeciwieństwie do większości ptaków, przed odlotem na zimowiska nie gromadzą rezerw tłuszczu, ale polują w trakcie migracji. Muchołówki szare wędrują nocą, pojedynczo lub w grupkach rodzinnych.. Zamieszkują obrzeża lasów, polany, parki i ogrody. Pierwotnie muchołówki szare zamieszkiwały głównie stare, przerzedzone drzewostany, zwłaszcza nadrzeczne. Obecnie spotykane we wszystkich typach lasów, zwłaszcza na ich obrzeżach, oraz w zadrzewieniach śródpolnych i w pobliżu ludzi, w parkach , ogrodach, cmentarzach. Polują na owady, przeważnie muchówki, błonkówki, a rzadziej motyle i ważki. Czatują na ofiary siedząc na wyeksponowanym miejscu, w pozycji niemal pionowej. Po dostrzeżeniu owada zrywją się do krótkiego, zwinnego lotu i chwytają go kłapnięciem dzioba, po czym powracają na to samo miejsce. Mogą również zbierać owady z liści, zawisając w powietrzu, oraz z ziemi. Jesienią zjadają też jagody. Gniazdują w półotwartych dziuplach i rozwidleniach konarów lub wnękach i zakamarkach budynków, zazwyczaj do wysokości 3 m. Samica składa zwykle 4–5 jaj, bladoniebieskich lub zielonkawych z rdzawymi i brązowymi plamkami. Wysiaduje12–14 dni. Młode opuszczają gniazdo po 12-16 dniach. Przez ok. tydzień są jeszcze karmione przez rodziców, próbują też same łowić przelatujące owady nie podrywając się z gałęzi. Aż do odlotu na zimowiska nie są przeganiane z rewiru przez rodziców.


Panel administracyjny.

Created by Paweł Nali Liszka.

Copyright © 2009-11 Wanda Kula, All Rights Reserved.