Pierze

Poprzednie Następne 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 [25] 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 61 62 63 64 65 66 67 68 69 70 71 72 73 74

Dzwoniec / (Carduelis chloris /




Dodano: 2010.01.30 21:22

Wyświetleń: 579


Gniazdo budują w okółku młodego drzewka, przeważnie świerka. Jest ono dobrze osłonięte i umieszczone na wysokości od 1,5 do 4,5 m na ziemią. W maju pierwszy lęg, a w czerwcu drugi. Składają od 4–6 jaj z tłem szarobiałym i nielicznymi ciemnoczerwonymi plamkami. Wysiadywanie od złożenia ostatniego jaja trwa przez okres od 13–14 dni. Pisklęta wylatują z gniazda po ok. 2 tygodniach. Dzwońce odżywiają się nasionami chwastów, i świeżymi pędami roślin, głównie oleistych. Zimą jedzą również owoce jarzębiny. U mnie w karmniku jedzą pestki słonecznika, orzechy i całkiem niespodziewanie owoce drobnej, biało kwitnącej róży.


Panel administracyjny.

Created by Paweł Nali Liszka.

Copyright © 2009-11 Wanda Kula, All Rights Reserved.