Pierze

Poprzednie Następne 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 [22] 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 61 62 63 64 65 66 67 68 69 70 71 72 73 74

Czeczotka /Carduelis flammea/




Dodano: 2010.01.03 21:31

Wyświetleń: 593


Skrajnie nieliczny ptak lęgowy. Gniazduje w górach (Tatry, Karkonosze i Góry Izerskie - 100 par) i nad morzem (Słowiński Park Narodowy - 50 par). Poza tym regularna na przelotach i zimowiskach - niekiedy w dużych stadach. Przelot wiosenny od marca do maja, jesienny we wrześniu i październiku. Na zimowiskach najchętniej przebywa na skrajach lasów (olchowych i brzezin), w ogrodach graniczących z polami, w pobliżu drzew przy otwartych przestrzeniach. Je nasiona drzew, szczególnie lubi nasiona brzozy i olchy. W okresie lęgowym również owady. Przesiaduje na drzewach i wysokich roślinach zielnych. Wspina się zręcznie po cienkich zewnętrznych gałązkach i zwisa na nich w różnych pozycjach. Nie jest zbyt płochliwa.


Panel administracyjny.

Created by Paweł Nali Liszka.

Copyright © 2009-11 Wanda Kula, All Rights Reserved.